PODIJELI
Drinking a can

Limenke se proizvode tako da se maksimalno zaštite od vanjskih faktora i prašine, a jedino mjesto na kojemu se mogu izložiti prašini je zapravo polica u trgovini.

Ispijanje sokova ili pive direktno iz limenke, prilično je uobičajeno, pogotovo kad ste vani. Samo najoprezniji će očistiti limenku maramicom, ali ni onda neće ukloniti bakterije. Samo će obrisati malo prašine s nje. Koliko je, zapravo, limenka čista ili prljava i mogu li se doista tako prenijeti bolesti?

Put limenke od tvornice do kupca je zapravo jako čist proces, i jedino mjesto na kojem limenka stoji na otvorenom je trgovina. Limenke napuštaju tvornicu u plastičnim pakovanjima, čija svrha je da ih zaštite od prljavštine i prašine, i tako pakovane dolaze u trgovine.

Na limenkama, koje stoje nekoliko dana na policama trgovina, može se nakupiti nešto prašine, tako da čišćenje mokrom maramicom prije otvaranja nije loša ideja. No, u stvarnosti, skoro je nemoguće da se limenke toliko zaprljaju da ih trebate oprati deterdžentom. Veće su šanse da čovjek može dobiti herpes na usnici nego leptospirozu (akutna septihemijska infekcija praćena žuticom, koja se dobija od mokraće zaraženih životinja), bolest od koje je navodno umrla jedna cijela porodica. Mail o njihovoj smrti kružio je godinama, no stručnjaci opovrgavaju da je to moguće. Tada se navodilo da je na limenkama bilo mišjeg urina. Stručnjaci tvrde da je moguće da urin bude prisutan, ali da je iznimno teško da će bakterija leptospiroze preživjeti u tim uvjetima, jer ona opstaje samo u vlažnom okruženju.

Ako se želite zaštititi od bilo kakve bolesti pijući iz limenke, naredni put sjetite se sljedećeg:

– Očistite limenku, jer nikad niste sigurni je li bila pohranjena na pravilan način. Maramicom ćete očistiti prašinu, ali je nećete dezinficirati. Provjerite je li limenka u dobrom stanju, ne smije biti hrđava, oštećena ili nabubrena. Ako je limenka nabubrena, to znači da je došlo do kontaminacije i nemojte piti iz nje. Ako je limenka oštećena, to znači da je unutarnji premaz limenke koji sprečava doticaj tekućine i metala oštećen. U ovom slučaju metal je oksidirao i piće više nije sigurno – objašnjava Bright Side.