PODIJELI

“ Mjesne zajednice – pokretači promjena i sudionici u procesima odlučivanja “ naziv je radionice održane u četvrtak u sali Općine u Teočaku . Radionicu su organizovali koalicija “Društvo bez predrasuda“ Teočak uz tehničku pomoć općine Teočak i misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini .  Otvarajući radionicu , šef terenskog ureda OSCE-a u Tuzli Karl Jorssen  je u svom izlaganju istakao kako  Misija OSCE-a u BiH podržava rad koalicija za borbu protiv mržnje  te da je veoma  zadovoljan  predstavljenim rezultatima koalicije iz Teočaka koja u svom fokusu ima rad sa svim kategorijama društva . Posebno ga ohrabruje činjenica što su mladi ljudi prepoznali važnost neformalnog obrazovanja, iskazali spremnost  za edukaciju, usvajanje novih znanja  i preuzimanje odgovornosti  društveno-korisnih stanovnika svoje lokalne zajednice .

-Cilj ovih aktivnosti je afirmacija mladih u radu savjeta mjesnih zajednica , kao i jačanje saradnje koalicije sa mjesnim zajednicama kao osnovnim organizacionim jedinicama lokalne samouprave kojima je potrebna pomoć. Dugoročni cilj projekta je poboljšanje i jačanje saradnje mjesnih zajednica i općine , te poboljšanje komunikacije između samih mjesnih zajednica sa posebnim akcentom na međuopćinsku i međuentitetsku saradnju – Kazao je član radne grupe za izradu Akcionog plana za društvenu povezanost općine Teočak i koordinator koalicije Enes Avdičević.

radionica-mz4 radionica-zm1 radinica-mz3

Tokom trajanja radionice ukazano je na konkretne mogućnosti za tzv.“povlačenja sredstava “

-Mjesne zajednice kao najmanje jedinice lokalne samouprave mogu slobodno aplicirati za sredstva kantonalnih i federalnih ministarstava , međunarodnih organizacija i vlada pojedinih država . To su značajna sredstva , samo treba biti strpljiv , uporan i imati u savjetima mjesnih zajednica kompetentne i edukovane osobe spremne da odgovore na izazove sa kojima se današnje društvo suočava . Na osnovu naših dosadašnjih iskustava , mogu reći da sredstava ima , samo ih treba znati uzeti – dodao je Avdičević .

Izuzetno velika zainteresiranost za učešće na radionicama , posebno mladih ljudi, pokazatelj je da su mladi spremni za preuzimanje društvene odgovornosti kroz direktan ili indirektan proces uključivanja u rad savjeta mjesnih zajednica.