PODIJELI

U nedjelju 21. maja navršava se 25 godina od velikog zločina počinjenog nad Bošnjacima zvorničke mjesne zajednice Grbavci. Tog datuma 1992. godine,  srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, bez ikakvog povoda i pruženog otpora etnički su očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane.

U dva dana, u i ispred svojih kuća, na nekoliko odvojenih lokaliteta u Grbavcima i stratištu u Karakaju, ubijeno je više od 60 mještana bošnjačke nacionalnosti. Među njima je bilo i žena i maloljetnika.  Najviše žrtava bilo je iz porodice Avdić, među njima Halčo Avdić i njegovih 5 sinova. Većina posmrtnih ostataka stradalih, zapakovanih u vreće koje je koristila bivša JNA, pronađena je u masovnoj grobnici  Ramin Grob u Glumini u  jesen 1998. godine.

grobnica 2 grobnica

Za vrijeme agresije na Bosnu i Herecegovinu smrtno je stradalo 91 lice sa mjestom prebivališta ili rođenja u Grbavcima, što je oko 20 posto stanovništva. Po tome su Grbavci jedno od naselja u našoj domovni sa najvećim stepenom stradanja. Niko još nije odgovarao za ovaj zločin iako su mnogi počinioci poznati.

U nedjelju 21. maja sa početkom u 12 sati ispred spomen-obilježja žrtvama bit će održan prigodan program u znak sjećanja na ovaj zločin, a u mjesnoj džamiji proučit će se tevhid nevino stradalim Grbavčanima.