PODIJELI

Zbog stroge kontrole putnika koju slovenački graničari provode u skladu sa izmijenjenom šengenskom uredbom, danas je na izlazu iz Slovenije prema Hrvatskoj, na graničnom prelazu Bregana, stvorena kolona vozila duga preko deset kilometara. Na prelaz granice čeka se i više od pet sati.

U ovoj kolini nalazi se i veliki broj građana BiH, koji su pošli u domovinu u vrijeme predstojećih praznika.

Na ulazak u BiH najduže se čeka na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Brod, Orašje i Izačić. U nekim dijelovima dana putnici u osobnim automobilima čekaju i više od dva ipo sata, dok autobusi nešto brže pređu granicu.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je jučer da ta zemlja mora da istraje na provođenju striktne kontrole ukoliko želi da ostane u šengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, zavisno od stanja na graničnim prelazima.

Mjere pojačane kontrole vanjskih granica, te promjene propisa o šengenskoj granici, uvedene su kao reagiranje na terorističke prijetnje u Evropi u posljednje dvije godine, ali i zbog mogućeg povratka terorista sa sirijskog ratišta, jer su mnogi od njih državljani zemalja EU.

(Radio Glas Drine/BHRT)