PODIJELI

Kako je ranije najavljeno, za vrijeme boravka u Washingtonu, visoki predstavnik će se sastati sa visokorangiranim zvaničnicima Bijele kuće, Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a i State Departmenta, kao i sa članovima Republikanske stranke predsjednika Trumpa u američkom Kongresu.

Inzko je u izvještaju žestoko kritikovao vlasti iz entiteta Republika Srpska za koje je kazao da zanemaruju ustavni poredak BiH, ali i stranke sa hrvatskim predznakom u FBiH koje se nastavljaju zalagati za federalizaciju što implicira dodatne etničke podjele na tri ili više federalnih jedinica.

Visoki predstavnik je upozorio da jednako problematično što je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović zanemario molbe drugih članova Predsjedništva BiH kada je riječ o reviziji presude protiv Srbije.

Nakon podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a Inzko će se sastati i sa nekoliko stalnih predstavnika zemalja članica UN-a.

Visoki predstavnik će iskoristiti priliku da upozna sagovornike s trenutnim razvojem političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i s političkim trendovima i perspektivom za BiH.

“Bosna i Hercegovina nastavlja poduzimati napore na putu ka evroatlantskim integracijama. Vlastima BiH je uručen upitnik EU, a okončano je i prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Još jednom pozivam vlasti na svim nivoima da se fokusiraju na put koji BiH vodi ka EU i da u tom smislu ubrzaju svoje aktivnosti”, kazao je Iznko prije nekoliko dana.

Uprkos pozitivnim naporima, Bosna i Hercegovina se u proteklih šest mjeseci takođe suočila i sa nekim izazovima koji su navedeni u izvještaju visokog predstavnika.

“U pogledu predstojećih aktivnosti, u Bosni i Hercegovini u jesen 2018. slijede opći izbori. Organi vlasti BiH moraju osigurati ispunjenje svih uslova potrebnih za neometano održavanje izbora i što bržu implementaciju izbornih rezultata, rekao je visoki predstavnik”, rekao je Iznko.

Poruka visokog predstavnika vlastima BiH je da što bolje iskoriste predstojeći period da bi pokazali biračima da mogu naporno raditi kako bi osigurali bolju budućnost i proveli konkretne reforme u cilju poboljšanja situacije u BiH.