PODIJELI

Već dobro znate da ukoliko želite da se riješite viška masnih naslaga ne treba da jedete masnu i prerađenu hranu, ali za neke namirnice sigurno niste znali da loše utiču na vašu liniju.

Ovu hranu treba da izbjegavate ukoliko želite da smanjite višak kilograma.

Sendvič sa šunkom

Već se neko vreme zagovara da doručak treba da bude jak i da je jedan od najbitnijih obroka, ali nisu sve namirnice koje jedete ujutru zdrave. Šunka i drugi suhomesnati proizvodi koje koristite za sendviče su prepuni zasićenih masti, natrijuma i drugih aditiva koji su veoma štetni po organizam. Sendvič sa šunkom ili bilo kojom drugom salamom, će vas ujutru možda zasititi, ali vam neće dati nikakve hranljive sastojke niti energiju za početak dana. Prema najnovijim istraživanjima utvrđeno je da ljudi koji jedu prerađeno meso oko 160g dnevno-oko tri viršle imaju čak za 44 posto više šanse da obole od kancerogenih bolesti.

Supa iz kesice

Nivo soli u ovim kupovnim supama je toliko visok da se može desiti da vam odmah skoči pritisak. Pored soli tu su i ostali nezdravi sastojci kao što su vještačke boje i ukusi koji se stavljaju u te namirnice.

Kupovni smoothie

Ovi hranljivi napici spadaju u zdravu hranu, međutim ukoliko želite da smršate čaša smoothija može da poremeti vašu dijetu jer je prepuna kalorija. Smoothie je svakako zdraviji od bilo kojeg gaziranog pića, ali pitanje je koliko su neki od ovih napitaka dobri. Ukoliko ste smoothie kupili negdje i ne znate šta je sve u njemu vjerovatno ćete pored zdravih unijeti i neke nezdrave sastojke prepune šećera.

Bijeli hljeb, pasta i bijela riža

Zbog visokog nivoa šećera koje sadrže ove namirnice i čak 75 posto manje nutritijenata nego žitarice sa cjelovitim zrnom poslije konzumiranja bijelog hljeba, tjestenine ili bijele riže vrlo brzo ćete ponovo osjetiti glad i poriv da ponovo pojedete nešto.

Kokice

Kokice su proglašene za zdrave grickalice koje imaju vrlo malo kalorija, ali ukoliko ih presolite, dodate istopljen puter ili šećer onda se vaša zdrava grickalica pretvara u kalorijsku bombu. Posebno loše su one iz mikrovalne rerne.

Bijela čokolada

Ovaj slatkiš nije prava čokolada jer ne sadrži kakao koji je jako zdrav zbog visokog nivoa antioksidanasa. Tako da ukoliko želite da se zasladite bolje izaberite najtamniju čokoladu sa preko 60 posto kakaa, a nikako njenu bledunjavu verziju.

Gazirana pića

Ništa vam ne vrijedi da pijete nezaslađenu kafu ili čaj ako ćete popiti limenku Coca-cole koja prednjači sa čak sedam kašičica šećera u 330ml. Isto važi i za druge gazirane sokove. Zato ukoliko želite da sačuvate liniju, ali i lijep osmijeh, umjeesto kupovnih sokova i gaziranih pića pijte vodu ili čaj.

“Dijetalni” proizvodi

Današnje tržište preplavljeno je brojnim tzv. “dijetalnim” proizvodima koji sadrže umjetna sladila poput aspartama ili sukraloze, a koji su povezani s neurološkim oštećenjima, probavnim problemima i endokrinim poremećajima. Također, mnogi takvi proizvodi sadrže razne hemijske spojeve koji nadomještaju masnoće i druge prirodne sastojke uklonjene kako bi se smanjila kalorijska vrijednost proizvoda. Radije odaberite cjelovite i prirodne namirnice, čak i ako imaju više masnoća, jer ukoliko su uzgojene prirodnim putem one će doprinijeti vašem zdravlju, a vaše tijelo reći će vam – hvala!