PODIJELI

Svaka osoba morala bi dva puta sedmično da jede ribu, od čega bi jedan obrok morale činiti ribe poput srdele, skuše, pastrmke ili lososa, jer sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, preporuka je evropskog kardiološkog udruženja poslata sa konferencije “EuroPrevent” u Dablinu.

Kardiolozi preporučuju ribu, a osobe koje ih ne vole, trebalo bi da unose oko jednog grama omege-3 u obliku kapsula.

Stručnjaci ističu da je omega-3 važna za ljudsko zdravlje zbog toga što pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, snaženju moždanih funkcija i jača imunitet. Jesti ribu umjesto ribljih preparata zdravije je jer riba sadrži i druge tvari poput vitamina D, selena i joda, koji takođe pomažu u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila.

Riba je odličan izvor bjelančevina, vitamina, minerala i masnih kiselina, zbog čega je čest izbor sportista i osoba koje vode računa o ishrani.

Obiluje kalijumom, natrijumom, kalciju-mom, gvožđem, fosforom, magnezijumom, sumporom, manganom, cinkom, bromom, florom, kobaltom i bakrom, koji organizmu služe kao gradivne i zaštitne materije, a morska riba je i značajan izvor dragocjenog joda.

Ova namirnica bogata je i vitaminima A, B, D i E, a mnogo je lakše svarljiva od mesa drugih životinja, pritom u čovjekovom organizmu ne stvara veliku količinu mokraćne kiseline, što olakšava varenje i ne truje organizam.