PODIJELI

Slijepo crijevo nalazi se kao početni dio debelog crijeva koji je smješten nisko na desnoj strani.

Kako prepoznati da se radi o upali?

Ako se radi o upali slijepog crijeva, bolovi se počinju pojavljivati u prostoru oko pupka. Mogu biti praćeni i dijarejom i vjetrovima, a zatim nastupa mučnina i povraćanje.

Bolovi se, nekoliko sati nakon prvih simptoma, lokaliziraju na desni dio donjeg stomaka, ali ono što otežava prepoznavanje da je riječ o upali slijepog crijeva jest činjenica da se tipični simptomi javljaju samo kod polovice bolesnika.

Katkad se bol premješta ili se crvuljak nalazi niže uz mokraćni mjehur pa je osobi teže procijeniti je li problem s mjehurom ili je zaista riječ o upali slijepog crijeva. U svakom slučaju potrebno je da se javite doktoru što prije kako bi se utvrdilo o čemu je riječ i pomno pritom pratiti sve simptome.

Kod malog djeteta stomak može biti tvrd na dodir, natečen ili naduven. Javlja se bol na desnoj strani stomaka prilikom pritiska dlana na lijevu stranu stomaka ili prilikom kašljanja.

Bakterijska infekcija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako slijepo crijevo pukne i bakterija se proširi tijelom. Osoba nakon toga može da doživi osjećaj olakšanja, ali to je “zatišje pred buru” jer nakon nekog vremena upala će se proširiti na cijelu potrbušnicu i stomak će postati tvrd i bolan na dodir.

To je ono što mnogi odmah prepoznaju kao upalu slijepog crijeva i hitno se javljaju ljekaru, ali ako uočite neki od ovih simptoma, koji mogu trajati i do dvije sedmice, otiđite kod doktora što prije.