rgduzivo
Naslovna | Vijesti | Lokalne vijesti | U Francuskoj lažni azilatni iz Sapne, Kalesije, Zvornika….

U Francuskoj lažni azilatni iz Sapne, Kalesije, Zvornika….

U Francuskoj lažni azilatni iz Sapne, Kalesije, Zvornika….

Monitoring tim BiH za viznu liberalizaciju s Evropskom unijom došao je do informacije o mogućim pojavama lažnih azilanata iz BiH u Republici Francuskoj.

Na osnovu operativnih saznanja primjećena je pojava dolazaka građana BiH koji svoj ulazak u Republiku Francusku/EU obrazlažu tzv. “rodbinskom posjetom”, ali se zapravo radi o njihovoj namjeri da u ovoj zemlji traže azil.

Monitoring tim i ovaj put upozorava sve građane BiH, naročito građane sa područja Kalesije, Osmaka, Sapne i Zvornika, da liberaliziran vizni režim s Republikom Francuskom, odnosno, zemljama Evropske unije/Šengena, ne koriste s namjerom neosnovanog traženja azila, s obzirom na to da većina njih nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva.

Također, Monitoring tim upozorava da su zemlje Evropske unije/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

U cilju sprječavanja zloupotrebe odluke o bezviznom režimu, Monitoring tim poziva bh. građane da ne vjeruju u priče o mogućem ostanku u zemljama Evropske unije kroz podnošenje neosnovanih zahtjeva za azil, jer su dosadašnja iskustva pojave lažnih azilanata u EU/Šengenu, koji dolaze sa područja zemalja zapadnog Balkana, odnosno, BiH uspješno riješeni i kroz primjenu Sporazuma o readmisiji između BiH i Evropske unije, a koji podrazumijeva njihovu deportaciju u BiH te druge pravne posljedice, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Unesite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

Jedan komentar

  1. zapadna stoka ,a sto primaju siptare i arape(pune para i turbana po glavama)pa i sandzaklije ?
    kakva je razlika?? ma daj to su nasi ministri uzeli lovu ,obecali to sto oni pisu(stranci) tj da je ugodan zivot i siguran u bosni i to je to,,
    a istina je skroz drugacija svi znamo..

Scroll To Top