Sapna: Počelo obilježavanje 20. godišnjice fomiranja 206. Viteške brdske brigade

Sapna: Počelo obilježavanje 20. godišnjice fomiranja 206. Viteške brdske brigade

244
0
PODIJELI

Tim povodom upriličen je i obilazak porodica šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

 

Za sutra (srijeda) planiran je obilazak mezara umrlog ratnog komandanta 242. Muslimansko-zvorničke lahke brigade Senahida Hadžića na Kula Gradu, zatim obilazak mjesta pogibije narodnih heroja Mehdina Hodžića u Zaseoku i Hajrudina Mešića u Nezuku, te mezara Načelnika štaba 206.Viteške brdske brigade Mehmeda Garibovića u Vitinici.

 

U četvrtak će u Sapni biti upriličena i svečena akademija na kojoj će se govoriti o nastanku te brigade, te o uspjesima koje je postigla.

 

Viteška brdska brigada je formirana 28. februara 1993. godine pod komandom 2.korpusa Armije RBiH.

 

Riječ je o brigadi nastaloj  spajanjem nekoliko manjih jedinica, čije je sjedište bilo u Sapni.

 

Borci 206.Viteške brdske brigade bili su tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata predvodnici najznačajnijih borbi ovog kraja i značajan faktor odbrane  BiH.

Bitke za oslobodjenje Sapne 6. maja 92. godine, zatim Zaseoka 10. maja iste godine,  spajanje sa slobodnom teritorijom, kao i najveća tenkovska bitka u zoni odgovornosti 2.korpusa Armije RBiH  21. marta  93. godine, te borbe na Ban brdu 21.aprila iste godine, najznačajnije su karakteristike ratnog puta ove brigade.

 

Oko 90 odsto naoružanja, kojim je raspolagala brigada, bio je ratni plijen oduzet agresoru tokom oslobodilačke borbe.

 

 

Ratni plijen bio je i tenk u Zaseoku

 

206.Viteška brdska brigada iznjedrila je i dva heroja Oslobodilačkog rata: Crnog labuda-Mehdina Hodžića Senada i kapetana Hajru Mešića, nosioce Ordena heroja Oslobodilačkog rata za izvanredne junačke podvige u borbi protiv neprijatelja.

 

Odlukom predsjednika Predsjedništva RBIH rahmetli Alije Izetbegovića, ova brigada odlikovana je najvišim ordenom Viteška.