Obilježavanje 22. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornik: Sjećanje na logor u Liplju...

Obilježavanje 22. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornik: Sjećanje na logor u Liplju (FOTO)

1023
0
PODIJELI

Programom upriličenim u naselju Liplje, danas je nastavljeno obilježavanje 22. godišnjice stradanja Bošnjaka općine Zvornik. U ovom mjestu su od 25. maja do 2. juna 1992. godine, u kući Đuze Salihović, srpski zločinci u zatočeništvu držali oko 400 Bošnjaka, među njima veliki broj žena i djece.

O počinjenim zlodjelima, mučenjima, silovanjima i ubistvima nedužnih mještana govorio je Izet Salihović, koji bio zatvoren u tom logoru i preživio najteže strahote.

-Stalno moramo podsjećati na sve što se desilo u ovoj kući, gdje smo cijelu sedmicu proveli bez hrane i osnovnih higijenskih uvjeta, izloženi različitom zlostavljanju, i zbog toga trebamo učiti mlade da vole i cijene svoju zemlju- istakao je Salihović.

tevhid Liplje komemoracija 1 komemoracija liplje

 

Logor Liplje je šire poznat po tome što je jedini tokom agresije na BiH vojnički oslobođen. Grupa bosanskih patriota je sa samo 27 pušaka oslobodila zatočene u kući ispred koje danas stoji spomen-obilježje. U toj akciji je poginuo Bešir Dautović iz Kostjereva, jedan od organizatora otpora u Podrinju.

U okviru programa, u Domu kulture u Liplju proučen je šehidski tevhid, održana je promocija knjige « Drina ih odnijela » autora Azira Šabića, a potom je otvoren malonogometni memorijalni turnir  « Razim Smajlović Zenga ».

promocija knjige drina ih odnijela

Za subotu su najavljeni obilasci Doma kulture u Pilici i zloglasne  Gerine klaonice u Karakaju, mjestima na kojima su zvornički Bošnjaci bili zatočeni prije masovnih likvidacija. Navečer će se u naselju Klisa održati tradicionalni dio komemoracije pod nazivom « Klišanska noć straha i neizvjesnosti » gdje će se prisutni podsjetiti posljednje noći oko 750 vojnosposobnih muškaraca  provedene s njihovim porodicama prije sakupljanja i deportacije sa lokaliteta Bijeli Potok.

Ovogodišnje sjećanje na stradanje Bošnjaka općine Zvornik bit će okončano Šesnaestom kolektivnom dženazom za 12 identifikovanih civilnih žrtava, koja će se održati u nedjelju 1. juna na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji.

Muhamed Berbić