Obilježavanje 21 godine od “Žive lomače” u Višegradu

Obilježavanje 21 godine od “Žive lomače” u Višegradu

90
0
PODIJELI

Udruženje “Žena – žrva rata” najavilo je za danas u Višegradu obilježavanje 21 godine od stravičnog zločina nazvanog “Živa lomača” u kojem je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti zapaljeno živo u jednoj kući u naselju Bikavac.

– O “Živoj lomači” u Višegradu danas svjedoče temelji kuće Mehe i Derviše Aljić, svjedoči i naša istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja, svjedoči prvenstveno haška presuda Milanu Lukiću na doživotnu kaznu zatvora; svjedoči postupak protiv Olivera Krsmanovića u Sudu BiH; svjedoči to što naše nekadašnje komšije okreću glavu i od nas i od Bikavca i od priče o prošlosti, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više od 70 zapaljenih Bošnjaka.

Jedina preživjela žrtva “Žive lomače” je Zehra Turjačanin. Najmlađa žrtva imala je godinu dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju – navodi Udruženje “Žena – žrtva rata”.

Prema protokolu obilježavanja ovog zločina, planirano je da učesnici manifestacije krenu jutros u 9.00 sati iz Sarajeva u Višegrad, gdje će biti proučeni Jasin i dova za žrtve u Carevoj džamiji.

Predviđeno je da na samom stratištu na Bikavcu bude proučena Fatiha i položeno cvijeće.